Floris’ afstudeerproject

Renoveren met Bewoners

Een inclusievere aanpak om bewoners de duurzame renovatie van hun woning vorm te laten geven

🏡 Over

Van februari tot augustus 2021 heb ik gewerkt aan het inclusiever maken van een duurzaam renovatieproces, zodat bewoners de aanpassingen van hun woningen kunnen vormgeven.

📘 Verslag

Download m’n verslag (28 MB, alleen in het Engels).

🗃 Bijlagen

Download de bijlagen (10 MB, alleen in het Engels).

📽 Presentatie

Laat het weten als je de opname van m’n presentatie wil zien, dan stuur ik ’m op!

🌐 Context

Dit was mijn afstudeerproject waarmee ik m’n master Design for Interaction aan de TU Delft heb afgerond. Ik deed dit project als een onderdeel van Energie Lab Zuidoost. Mijn begeleiders waren Stella Boess, Sjoerd van Dommelen en Else Veldman.

🙏 Dank

Met dank aan de bewoners van Reigersbos voor hun deelname aan mijn onderzoek. En natuurlijk ook dank aan mijn begeleiders, de betrokken partijen, en mijn vrienden en familie.

📜 Samenvatting

Het is goed om bewoners te betrekken bij het ontwerpen van de renovatie van hun eigen huis. Dat leidt tot energiezuinigere, gezondere en comfortabelere woningen, doordat het huis daarna beter aansluit op de bewoner. Daarnaast zorgt het voor een makkelijker proces dankzij de grotere controle van bewoners én het wordt een eerlijker proces. Ik heb vijf interventies ontworpen om dit te bereiken:

  1. een inventarisatie-sessie om huidige problemen, wensen en zorgen te verzamelen
  2. een geprinte renovatiegids die de veranderingen uitlegt met een focus op de ervaring van de bewoner
  3. een tour van een demowoning die focust op het ervaren van de nieuwe installaties
  4. een cocreatie-sessie samen met de bewoners en de renoverende partij
  5. en het communiceren van de aanpassingen na die sessie.

Dit zou frictie tussen een bewoner en hun huis moeten oplossen, waar dit bij een traditioneel proces gemist zou kunnen worden. Het voorkomt ook nieuwe frictie van installaties die niet bij het gedrag en de behoeftes van de bewoners passen.

Deze interventies heb ik ontworpen op basis van onderzoek bij een renovatie in Reigersbos (Amsterdam). Ik heb bewoners geinterviewd en geobserveerd in een demowoning, op straat en bij hen thuis, soms met behulp van een prototype. De bevindingen daaruit heb ik gecombineerd met theorie uit literatuur en inzichten van interviews met experts.

De nieuwe kennis uit dit project draagt bij aan ons begrip van frictie tussen bewoners en hun woningen en de communicatie rond duurzame renovaties. De interventies zelf vullen een gat op van concrete middelen om bewoners te betrekken bij dit soort renovaties. Alles bij elkaar helpt het om renovaties inclusiever te maken en daarmee de energietransitie ook eerlijker en duurzamer.